Trouwtradities Marokkaanse bruiloft

goedkoop trouwen
Goedkoop trouwen; hoe doe je dat?
17 juni 2018
tips bruiloftsfeest
Vijf tips voor een perfect bruiloftsfeest
1 juli 2018

Trouwtradities Marokkaanse bruiloft

trouwtradities Marokkaanse bruiloft

Daar komt de bruid

Marokkaanse trouwtradities

Een Marokkaanse bruiloft duurt gewoonlijk drie dagen. Tijdens deze drie dagen worden er meerdere verschillende tradities en ceremoniële trouw rituelen uitgevoerd. Deze tradities zijn allemaal deel van het huwelijksfeest. Iedere dag heeft bovendien zijn eigen tradities die elk deel van de bruiloft uniek maken. Hieronder worden de belangrijkste tradities van een Marokkaans huwelijksfeest verder beschreven. Ook wordt er uitgelegd welke specifieke tradities bij welke feesten horen. Het eerste feest van de bruiloft is het hennafeest. Volgens de islam zegent henna het huwelijk en houdt dit kwade energieën buiten de deur.

Henna feest Marokkaanse bruiloft

Het henna feest wordt altijd op de eerste dag van de bruiloft gehouden. Op deze dag laat de bruid haar handen en voeten decoreren met henna tattoos. Dit zijn tijdelijke tattoos die met inkt in bepaalde patronen worden aangebracht. Hierbij wordt soms een naald gebruikt. Vervolgens moet de inkt drogen voordat deze van de huid kan worden afgeschraapt. Bij het eindresultaat is het zichtbaar dat deze inkt heeft afgegeven en een oranjekleurige tattoo heeft gevormd. Op de dag van het huwelijksfeest zal de kleur donkerder geworden zijn. Henna komt voor in meerdere religies in culturen vanaf Noord-Afrika tot en met Zuid Oost-Azië. Iedere religie die in deze culturen gebruik maakt van henna tattoos heeft dus ook andere patronen. Volgens de traditie worden de tattoos door familieleden aangebracht. Tegenwoordig gaan vrouwen hier ook vaak voor naar de schoonheidsspecialist of een henna artist.

De huwelijksdag

De tweede dag van de bruiloft is het officiële huwelijksfeest gehouden. Het is een belangrijk gebruik dat de vader van de bruid aanwezig is om zijn zegen te geven. Wanneer dit niet gebeurt is het huwelijk ongeldig en gaat het feest niet door. Tijdens deze ceremonie draagt de bruid haar eigen bruidsjurk. Hierna worden er foto’s gemaakt en kleed de bruid zich om voordat iedereen naar de feestlocatie gaat. Het omkleden gebeurt ongeveer vijf tot zes keer en is belangrijk voor het bepalen van de bruidsschat. De bruidsschat is een bedrag dat de bruidegom aan de bruid schenkt. Hierdoor krijgt zij financiële zelfstandigheid. Het bedrag mag daarom ook niet aan het huishouden worden uitgegeven. Dit is voor de bruid zelf. Hoe meer traditionele jurken de bruid op deze dag draagt, hoe hoger de bruidsschat is.

Taart, dadels en het ouderlijk huis verlaten

De bruidstaart wordt naar gewoonte geserveerd met melk en dadels. Dit symboliseert reinheid, maagdelijkheid en vruchtbaarheid. De laatste dag van een Marokkaanse bruiloft verlaat de bruid haar ouderlijk huis. Wat hierop volgt is dat ze officieel bij haar man intrekt. Deze traditie is een officieel onderdeel van de bruiloft. Het wordt echter niet altijd meer uitbundig gevierd, zoals men dit voorheen deed. Tegenwoordig lijkt de traditie van het verlaten van het ouderlijk huis dus vaak meer op een normale verhuizing.