De drie mooiste trouwtradities

Trouwseizoen: wat zijn populaire trouwdata?
18 oktober 2019
bruiloft
Trouwen, je doet het maar één keer
17 december 2019

De drie mooiste trouwtradities

trouwtradities

Het organiseren van een bruiloft is heel persoonlijk. Er is tegenwoordig van alles mogelijk: van trouwen in het buitenland, tot een ceremonie op het strand. Een witte jurk hoeft allang niet meer, en het is niet altijd meer nodig om de vader van de bruid te vragen om de hand van zijn dochter. Toch zijn er een aantal bijzonder mooie trouwtradities, die te mooi zijn om niet in leven te houden. De ene traditie is bekender dan de andere, maar als je de symboliek kent, wil je deze traditie ongetwijfeld in leven houden.

De trouwring

Een van de bekendste trouwtradities, waar vrijwel iedereen zich aan houdt, is het dragen van trouwringen. Naast het feit dat het een fraai sieraad is, heeft een trouwring veel mooie en liefdevolle symboliek. Ten eerste staat een ring voor een onafgebroken cirkel. Een onafgebroken cirkel staat voor eenheid en eeuwigheid. Je kunt dit zien als een symbool voor jullie liefde en huwelijk, dat oneindig is en eeuwig blijft bestaan. 

Heb je je weleens afgevraagd waarom je een trouwring om de ringvinger van je linkerhand draagt? Dit is omdat door deze vinger een slagader loopt die rechtstreeks naar het hart leidt. Al sinds de tijd van de oude Egyptenaren heeft de ringvinger deze betekenis. Het is natuurlijk een prachtig idee dat je trouwring een directe verbinding maakt met je hart.

So sweet

Er zijn veel tradities rondom het huwelijk die met snoep te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan bruidssuikers, een soort zoete witte snoepjes. Vroeger was het gebruikelijk om iedere gast vijf bruidssuikers te geven, deze brengen geluk. Ze staan voor geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid. Een andere suikerrijke traditie is het aansnijden van de bruidstaart. Het is gebruikelijk dat het bruidspaar elkaar de eerste hap van de bruidstaart voert. De hand van de bruidegom gaat hierbij over de hand van de bruid. Deze traditie staat voor verbondenheid en de belofte om voor elkaar te zorgen. Wat zoet hè?

Van trend naar traditie

Niet alle tradities bestaan al eeuwenlang. Het komt ook voor dat een trend ontstaat en blijft hangen omdat het een mooi gebruik is. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk om te trouwen op een bijzondere locatie. Hebben jullie elkaar leren kennen op vakantie in Italië? Waarom zou je dan niet met een (klein) gezelschap naar deze ontmoetingsplek reizen om elkaar het ja-woord te geven. Voor wie het liever dichter bij huis wil houden is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op het strand te trouwen. Een andere leuke trend, die kan uitgroeien tot een nieuwe traditie, is het strooien met bloemen confetti. Dit zijn vrolijk gekleurde confetti bloemetjes, die bloemenzaadjes bevatten. Wanneer je ze uitstrooit zaai je mooie wilde bloemen. Een duurzaam idee met een mooie symboliek.