Wat doet een ceremoniemeester?

tips bruiloftsfeest
Vijf tips voor een perfect bruiloftsfeest
1 juli 2018
De bruiloft trends van 2018
Dé bruiloft trends van 2018
18 januari 2019

Wat doet een ceremoniemeester?

wat doet een ceremoniemeester?

Wat doet een ceremoniemeester?

Wat is een ceremoniemeester?

Een ceremoniemeester is iemand die de bruiloftsceremonie lijdt. Dit is vrijwel altijd een man, tenzij de bruiloftsceremonie in het stadhuis gehouden wordt en dus niet religieus is. Toch trouwen religieuze mensen liever volgens de tradities van hun geloof. En daarbij horen natuurlijk ceremoniemeesters die weten hoe hij deze tradities moeten uitvoeren. Dit soort ceremoniemeesters hebben een aantal taken die zij tijdens een bruiloft moeten uitvoeren. Deze taken kun je in drie categorieën opdelen en zullen hieronder uitgebreid beschreven worden.

Religieuze taken

Als eerste hebben ceremoniemeesters religieuze taken. Dit houdt in dat zij de traditionele bruiloftsrituelen van de religie van het bruidspaar uitvoeren. Bij een islamitische bruiloft zijn er eerst een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zowel de bruid en bruidegom als de voogd van de bruid moet instemmen met het huwelijk. Daarnaast moeten er twee getuigen zijn en moet er een overeenkomst zijn over de hoogte van de bruidsschat. Verder moet er een verlovingsfeest en een henna feest gehouden zijn. Anders is het huwelijk niet geldig. Het huwelijk wordt vervolgens voltrokken door de imam, ofwel de ceremoniemeester. Tijdens de ceremonie wordt er uit de koran gelezen.

Persoonlijke verzoeken van het bruidspaar

Als het bruidspaar zelf een persoonlijk verzoek heeft voor de ceremonie, moet hier ook rekening mee worden gehouden. Vaak houden dit soort speciale verzoeken in dat het bruidspaar hun eigen geloftes willen afleggen. Zij trouwen dan nog steeds volgens de tradities van hun religie. Het enige verschil is dat zij elkaar nogmaals de liefde verklaren. Daarnaast zullen zij eventueel een aantal persoonlijke beloftes aan elkaar maken. Persoonlijke verzoeken voor de ceremonie kunnen ook te maken hebben met eventuele decoratie of muziek.

Het ja-woord

Nadat er uit de koran is gelezen en alle geloftes zijn afgelegd, moeten er nog een paar dingen gebeuren. Dan vraagt de ceremoniemeester namelijk nogmaals aan het bruidspaar om het ja-woord te geven. Zo is men er honderd procent zeker van dat beide partijen het eens zijn met de voorwaarden van het huwelijk. Hierna heffen alle gasten de hand om het huwelijk te zegenen. Dit is vooral een traditionele uiting van de gasten en wens voor een voorspoedig en gelukkig huwelijk. Wanneer dit gebeurd is, is het bruidspaar officieel getrouwd. Vervolgens kan er feest gevierd worden. Ook tijdens dit feest zijn er een aantal tradities waar men zich aan moet houden. Bijvoorbeeld de verschillende jurken van de bruid of het serveren van dadels bij de bruidstaart.